PREVIŠE IGRAČAKA MOŽE SMANJIVATI DJEČIJU KREATIVNOST TOKOM ODRASTANJA

Naučnici koje je predvodila terapeutkinja Alexia Metz s Univerziteta u Toledu u Ohiju proučavali su vezu između broja igračaka i načina na koji se djeca igraju, uključujući vrijeme koje dijete provede igrajući se pojedinom igračkom.

Također su proučavali dječiju kreativnost, kao i sposobnost djece da zamisle, naprimjer, kanticu kao bubanj ili šešir.

Djeca od 12 do 36 mjeseci igraju se kreativnije ako je oko njih manje igračaka, navodi se u istraživanju “Ponašanje i razvoj djece”.

U eksperimentu je učestvovalo 36 djece u dobi od 18 do 30 mjeseci. Djeca su se igrala u laboratoriji uređenoj kao igraonica i pritom su ih snimale kamere. U jednoj igraonici su se nalazile četiri, a u drugoj 16 igračaka.

Kada je u igraonici bilo 16 igračaka djeca su se igrala koristeći više igračaka i provodila manje vremena sa svakom pojedinačno. No, kada su ista ta djeca bila u igraonici sa samo četiri igračke, duže vremena zabavljala su se jednom igračkom, nešto više od 15 minuta.

Pročitajte i ovo:  Poza za spavanje zbog koje starimo mnogo brže, a vjerovatno vam je omiljena

Autori eksperimenta ustanovili su da su se djeca bolje igrala kada je igračaka bilo manje i da su se tada njima kreativnije služila.

Metz i njene kolege primijetili su da su prvi pokušaji igranja često površni i jednostavni, ali kada se dijete zainteresuje za igračku, tada igra postaje sofisticiranija i pomaže djetetu pri razvijanju koncentracije.

Do takve koncentracije možda neće doći ukoliko je dijete konstantno izloženo gomilom igračaka koje mu odvlače pažnju.

Igračke kojima su se autori poslužili u eksperimentu nisu uključivale elektronske uređaje i tablete. Samo je jedna od četiri igračke imala baterije, odnosno samo četiri kada je u igraonici bilo 16 igračaka.

Igračke koje proizvode buku mogu izazvati poremećaje te smanjuju konverzaciju između roditelja i djeteta, utvrdili su naučnici. Također, smatraju da je moguće da elektronski uređaji poput televizora i tableta odvlače još više pažnje nego druge igračke.

“Malo je prerano govoriti ovo je dobro, a ovo loše. Dijete nije ugroženo ako ima premalo igračaka. Zapravo, svako dijete koje je učestvovalo u istraživanju prosječno je imalo blizu 87 igračaka, a neke porodice nisu ni dale tačan podatak, već su kratko rekle – mnogo”, zaključila je Metz.

klix

loading...