Kako uspjesno gajiti ruze (moje vlastito iskustvo)….

Priprema

1.Da bi uspjesno gajili ruze treba im dati osnovne uvjete a to su:

1-SUNCE-ruze trebaju najmanje 6 sati sunca dnevno.Vole jutarnje sunce, a slabo uspijevaju na sjevernoj strani kuce.Na osnovu toga birajte gdje da sadite ruze.

2-VODA-ruze puno “piju” vode,ali ne vole da im je korijen stalno u mokrom tlu.Ja ruze zaljevam 2 puta sedmicno ali dooobrooo natopim tlo oko korijena.Obavezno zaljevati rano u jutro i nikada ne zaljevati odozgo preko biljke jer kvaseci lisce izazivate razne bolesti.

3-PLODNO TLO-cak i ako imate glineno zemljiste (kao ja) mozete jako popraviti kvalitet dodavajuci u proljece i u jesen kompost i organic bastensko zemljiste puno stajskog djubriva.

4-HRANA -ruze su velike “izjelice”,ali treba voditi racuna cime ih hranite.Ja koristim organic hranu-mix u granulama u proljece i krajem 8-og mjeseca (direktno u zemlju oko korijena ruze), a tokom ljete tecnno djubrivo (uz redovno zaljevanje).Nemojte koristiti jaka djubriva (npr 20-20-20) .Za ruze je dovoljno N-P-K 5-5-5 jer time ravnomjerno hranite i korijen i stablo i cvijetanje.

5-REZANJE-nemojte se plasiti rezati svoje ruze.Izrast ce zdrave, jos bolje grane.U rano proljece obavezno kratiti ruze do visine vaseg koljena.Sjece se pod uglom od 45 stepeni.Za cajavke ostavite 2ili 3 najzdravije i najdeblje grane.Ostalo sve sasijecite.Za floribunde ostavite 4 ili p grana ali pazite da se ne ukrstaju u centru grma (oslobodite centar zbog aeracije biljke, i tako nece biti bolesna).Ruze penjacice su prica za sebe.Ja gajim hybrid -one cvjetaju i na novim i na starim granama.

6-MULCH-u Americi obavezno se oko ruza stavlja deblji sloj izmrvljenog drveta (mulch) ili borove iglice.Na ovaj nacin se cuva vlaznost tla a i stiti od korova

7-SPREJANJE-redovan raspored sprejanja protiv bolesti i protiv insekata (pomijesam zajedno) cini vase ruze zdravim i zasticenim.Ja svoj kalendar isaram za cijelu godinu i svakih 15 dana sprejam ruze.

 

2.Pri sadnji novokupljenih ruza,iskopajte rupu 2 puta vecu od saksije u kojoj je kupljena.Nemojte dodavati nikakvu hranu osim sto na dno stavite 1-2 kore od banane.To ce biti dovoljno dok se ruza ne prilagodi.Neka ostane zemlja u kojoj je rasla samo malo “oslobodite” korijen.Na dno rupe preko kore ztavite kompost. pa ruzu za zemljom i lagano dosipajte jos organic zemlje ali ne do vrha rupe.Naspite punu rupu vode, i kad se voda “upije” dodati kompost do vrha i lagano rukama tapkati okolo posadjene ruze da se izbije zrak.

3.Ako imate ruzu penjacicu, onda je trenirajte sto je moguce vise horizontalno, jer na ovaj nacin imate nove izdanke a samim tim i puno cvjetova.Ako penjacicu ostavite da raste samo uspravno ,onda imate 2-3 cvijeta samo na vrhu (na krajevima) a ostalo je samo lisce prazno bez cvjetova.

4.Ako sadite vise ruza pored kuce ili pored puta, nemojte ih kao vojnike redati jednu do druge,nego ih sadite u cik-cak (prvi red -ruza-razmak-ruza drugi red razmak-ruza-razmak).Kad narastu punu velicinu (za 2-3 godine) ,bit ce prelijep lanac ruza bez prekida  medju njima.

 

5.Ja ne odvajam ruze po bojama i vrstama,nego sve zajedno,s tim da nize ruze (miniaturne i miniflore) stavljam ispred visokih grmova.Neke mini ruze su zaista mini cvjetovi, ali grm je normalne velicine kao i florubunde ili cajavke.

6.Obavezno ruzama dajte 2x godisnje po 1 cup (250 gr) Epsom salt jer je to izvor magnezijuma.Ja koristim tecni fish fertilizer (organic hrana od morske ribe), koji ima uzasan “miris” ali ruze ga obozavaju.Djeluje kao multivitamin.

7.Neke se ruze same “ciste” (otpada im cvijet) a neke moram sama “ocistiti” jer nakon cvjetanja izgledaju tako ruzno za ostacima latica na granama.U tom slucaju, sjeci ruze ispod  prvih 5 listova na grani .Tu gdje napravite rez imate novi izdanak,i nove cvjetove.

8.Kad sprejate ruze, radite to ISKLJUCIVO u jutarnjim satima .Ja svoje dan prije doooobrooo zalijem da lakse podnesu sprejanje.Ako sprejate sredinom dana usred jakog sunca moze doci do ostecenja lisca.

9.Od 1-15 Augusta jos jednom nahranim i skratim ruze i onda ih vise ne sjecem do zime,jer mladi izdanci koji ce se u jesen pojaviti ne mogu prezivjeti jake mrazeve.Kada ruze odu “spavati” skratim ih samo ravno sa masinom sa sjecenje ogradice za 1/3 zbog vjetra ili ne daj boze snijega.Kompost i organic zemlju za bastu obavijem oko svake ruze ,jer ako od zime stradaju grane iz sacuvanog korijena ce nici nove.A ako korijen smrzne, ruza ce uginuti.

10.Kada zelite nabrati ruze za buket,ponesite sa sobom posudu sa vodom i nakon odsijecanja odmah je uronite u vodu.Ja uvijek uz svoj pruner (makaze) nosim bocicu alkohola. Kod svakog rezanja ruza, kad prelazim sa jednog grma ruze na drugi ,slkoholom sterilisem pruner jer je to najcesci prenosilac bolesti .

 

COOLINARIKA.COM

loading...

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *