BOLJA I ZDRAVIJA OD KUPUSA! NAPRAVITE SARMICE OD BLITVE

NISAM NEKI KUHAR. ŠTAVIŠE, KUHAT ĆU, ODNOSNO NAPRAVITI ONO ŠTO NAJVIŠE VOLIM DA JEDEM – PASTU. MEĐUTIM, DOK MI JE MAJKA NA POSTELJI BILA, JEDNOG DANA, IMALA JE ŽELJU DA POJEDE DVIJE-TRI SARMICE OD BLITVE. NIKADA TO NISAM RADIO, ALI SAM S ZADOVOLJSTVOM PRIHVATIO IZAZOV.

U našoj skromnoj bašti, između ostalog, rasla je i blitva. Ubrao sam 40-tak listova i počeo praviti svoju prvu sarmu u životu.

Listove blitve sam očistio i pustio nekoliko minuta da kuhaju, kaže da omekšaju. S druge strane, dok je blitva kuhala na laganoj vatri, u mljeveno meso sam dodao rižu, isjeckani luk, mrkvu, malo bibera i malo crvene paprike.

Pripremljen nadjev počeo sam zavijati u listove pripremljene blitve i slagao ih u šerpu. U krug, pa sve koliko ima listova blitve. U početku su to bile muke. Mali listovi – puno mesa. Malo mesa, veliki listovi. Nigdje zlatne sredine… Ali, nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, krenulo me je… Sarmice od blitve su se redale.

S obzirom da mi je ostalo nadjeva, napravio sam nekoliko mesnih kuglica i stavio ih na blitvu.

Na kraju sam dodao nekoliko lovorovih listova i ostavio da kuha. Vjerujte mi, koliko sam bio ponosan na svoju prvu sarmu, isto toliko sam bio sretan što se i mojoj majci svidjela. Sarma je, k’o što narod kaže: “Pukla k’o halva”.

Potrebno vam je:

– 40-tak listova gblitve
– 500 gr mljevenog mesa
– Šest kašika riže
– 1 glavica crvenog luka
– 1 mrkva sitno isjeckana
– Biber, sol, crvena paprika
– Lovorov list

freshpress.info/

loading...